dissabte, 21 de juliol del 2012

DEL PLA DEL SALANDÓ A MIRAVET, TORNANT PEL JUVELLÚS

Ruta llarga, més del previst per a la calor del juliol, que puja des del mas del Salandó al corral de la Comba i remunta el barranc de les Agulles cap coll de les Agulles seguint (en part) el PR-CV-397.1 per la carrerassa del Reboll. Des d'ací continuem recte cap a Miravet passant pel Portell de les Agulles i la Rueta de Pa fins arribar al mas de Muntó, a les Menes. Baixem pel camí de la Foia del Roig cap al mas de la Bonica, baixant tot seguit al barranc Rojal pel mas dels Paus.
Pugem al Juvellús pel mas de la Rita i baixem pel camí de Benicàssim a Juvellús que mou de l'ecoparc. Des d'ací travessem el pla del mas de la Gerra passant per la vora del mas del Moreno per remuntar pel camí dels Covarxos el barranc homònim. Reprenem les traces del PR-CV-397 i, seguint-lo retornem al Pla del Salandó.

Iniciem el recorregut al Pla del Salandó, davant mateix l'abandonat mas del Salandó. Anem per un senderol que passa pels peus de l'agulla del Salandó, deixant el pla a la dreta.
Vorejant el pla del Salandó

A l'arribar al barranc de la Comba el travessem i passem per davant del Corral de la Comba per anar a trobar el PR-CV-397. Baixem un poc i agafem la variant 397.1 que seguint la carrerassa del Reboll ens portarà al coll de les Agulles.
Anem remuntant el barranc de les Agulles, al peu mateix d'estes, sempre per la banda de dalt (la vessant dreta orogràfica) fins que arribem a un collet que el separa del barranc dels Covarxos.
Carrerassa del Reboll.

Abandonem la variant del PR per continuar per la traça principal que remunta cap a les agulles per una zona desboscada. La pujada es fa més empinada però les vistes ho compensen sobradament.
Pujant el darrer tram de la Carrerassa.

Travessem el barranc dels Covarxos i el rodeno que ens ha acompanyat deixa pas a la pedra calar que xafarem fins al final de la pujada, ja propera.
Arribem a un collet i la senda principal gira a l'esquerra a buscar el coll de les Agulles per transpondre'l i baixar cap a la font Tallada, nosaltres però seguirem recte en la mateix direcció que duiem.
Coll a les Agulles.

Caminem un curt tros i deixem la senda més xafada, que baixa a Benicàssim per Santa Àgueda i el mas de la Gerra, i seguim recte cap a Miravet. Deixem enrere el terme de Benicàssim i entrem a l'extens terme de Cabanes.
Caminem per un xicotet pla, a la capçalera del barranc Rojal que ací es forma per baixar, encaixonant-se, a buscar el riu Xinxilla. El terreny que li dona nom al barranc torna a ser el Rodeno roig i hi crèixen uns pinets menuts que semblen bonsais.
Tenim a l'esquerra les darreres agulles que s'acaben al Portell de les Agulles, des d'on baixa una senda a buscar la font Tallada. Nosaltres seguim recte cap al Castell de Miravet.
Passat el portell deixem enrere el rodeno per tornar a xafar, ja fins al final de la ruta, terreny calar.Iniciem la pujada cap a la Rueta de Pa, ampla lloma desarbrada on només creix un matollar amb coscoll, argilaga, romer, llentiscle, margalló i alguns ginebres i pins.
Baixant la Rueta de Pa, al fons les Agulles.

Baixem de la Rueta de Pa cap al mas de Muntó per un sender perdedor però enfitat, i gràcies a les fites no perdem la traça principal.
La vista s'obre cap al barranc de Miravet i el Prat de Cabanes, sobre un tros de mar no urbanitzada que ens transporta a un temps ja passat.
La mar, una constant en tota la ruta.

Baixem l'ultima tirada fins a una pista, a la vora mateix del mas de Muntó. Es tracta del camí de les Menes que puja des de la font del Perelló. Per seguir fins al castell de Miravet hauriem de seguir-lo a l'esquerra però com que ja es tard girem a la dreta per baixar cap al barranc del Rojal passant per davant del mas de Muntó.
Mas de Muntó.

Tot el tram de baixada anem trobant ciclistes que pugen. Passem per la vora de l'enrunat mas de Mateu i sota les assolades Casetes fins que arribem al mas de la Bonica, ja sense trespol. Un poc més avant deixem el camí que gira a l'esquerra i seguim recte cap al mas dels Paus per un camí que travessa una ombrieta on abunden els alborcers.
Arribem al mas dels Paus i continuem per un corriol poc xafat que baixa per la dreta de l'era a buscar el barranc Rojal.
Corriol de baixada al barranc Rojal.

Ja davant nostre i a la confluència del barranc Rojal i el barranc del Boc es troba el mas de la Rita, arreglat i amb vida. Arribem al barranc i primer mirem de remuntar-lo, però el camí es troba massa punxós per pantaló curt, així que baixem al mas de la Rita i pugem al Juvellús. Preguntem al veí del mas, un home major que sembla estranger i ens indica la direcció de Benicàssim així que encetem la pujada al Juvellús.
La senda puja molt dreta els primers metres però en acabant es suavitza i comença a fer grans llaçades per pujar a la lloma.
Senda de pujada al Juvellús.

Anem deixant a la dreta el barranc del Boc i enfilem ja de tornada a Benicàssim fins que eixim a una pista que recorre la serra d'Orpesa, seguint la ratlla del terme d'Orpesa.
Arribem al pou del Juvellús, tot i que no el veiem enlloc ha d'estar prop, entre els bancals treballats. Ja vam passar per ací la setmana passada pujant des de Benicàssim per senda, hui baixarem per pista per variar i per què tenim més pressa.
Camí de Benicàssim al Juvellús.

La pista té una bona capa de pols de tan xafada com està però es baixa més de pressa que per la senda. Com que se'ns fa tard i ja pega el sol de valent decidim fer dos grups: uns anirem al cotxe i els altres ens esperaran a Benicàssim refrescant-se al bar.
Així que baixem corrents el tram de pista i travessem el pla de Santa Àgueda cap al mas del Moreno, travessant els tarongers del mas per a trobar el barranc dels Covarxos i remuntar el barranc seguint el PR-397 pel camí dels Covarxos.
Camí dels Covarxos.

La pujada dels Covarxos amb el sol pegant fort i l'airet que no corre se'ns fa pesada però de seguida arribem a dalt, i baixem per la vessant esquerra del barranc de les Agulles, just a l'altra banda d'on hem pujat.
Passem per una captació d'aigua de l'ajuntament de Benicàssim on hi ha una aixeta que aprofitem per fer un bon glop d'aigua i continuem pel camí del Pla del Salandó, que ja tenim a tocar.
Travessem el pla a bon pas i arribem finalment a la carretera del desert d'on hem eixit.
Només ens queda baixar al poble i retrobar-nos amb la resta de companys que ens esperen refrescant-se davant d'unes cerveses.
El reposo del guerrero.

Ací està el track:


I ací altres tracks que comparteixen part del traçat:

pla del salandó - agulla del salandó
volta a les agulles
integral de les agulles
benicàssim - ermita santa àgueda - voramar
voramar - juvellús - renegà més informació ací
benicàssim - juvellús - benicàssim
font miravet - castell miravet - font perelló
font miravet - castell - les menes - barranc negre
pla del salandó - agullot

Més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada