divendres, 14 d’agost del 2015

PAISAJE PROTEGIDO DEL RODENO DE ALBARRACIN: S2 PINTURAS RUPESTRES DE ALBARRACÍN


El Paisaje Protegido de los Pinares de Ródeno és el primer espai protegit que es va declarar a la província de Teruel i no fou per casualitat doncs atresora en un xicotet espai una sèrie de valors naturals i històrics que el fan únic i singular.
Dins de les seues 6.000 Ha trobem pinars de pi pinastre i rodals de roures rebolls sobre el rodeno i la quarsita; carrasques i savines sobre les calcàries i argiles, i xops i salzes a les vores dels rierols i barrancs que el travessen.
Però el més singular de tot són les formacions de gres roig altrament anomenat rodeno, fruit de l'acumulació d'arena durant l'inici del juràsic en un ambient desèrtic. Esta arena fòssil, exhumada i erosionada pel vent i l'aigua els darrers milions d'anys ha conformat un paisatge original format per "escarpes", "hoces" i "callejones".
Eixim des del Navazo on un panell explica el recorregut a fer. Des d'ací ix el S2 que fa la volta a les pintures rupestres del Navazo i també el sendero accesible del Navazo.
Panell inici sender S2.
Eixim seguint la plataforma del sender accesible que s'endinsa al pinar entre els blocs de rodeno i els carrerons que deixen entre ells.
Plataforma per a l'itinereri adaptat.
És un lloc que convida a eixir-se'n de la senda i perdre's pels carrerons, escalant i grimpant d'acord amb les capacitats de cadascú, però això ja ho hem fet d'altres vegades (fa un mes sense anar més lluny), així que no ens desviem massa del camí.
Ródeno i pinares de ródeno.
Al cap de poc trobem l'abric de la Cocinilla del Obispo, on puja una rampa del sender adaptat. Ací podem vore pintures rupestres del mesolític o neolític antic que s'han conservat a l'abric de l'aigua durant mil·lenis.
Abrigo de la Cocinilla del Obispo.
Després de visitar les pintures seguim camí entre uns amples carrerons que s'obren entre els grans blocs de rodeno.
Arribant a los Callejones.
Ací trobem gent practicant búlder, i és que la zona de bloc d'Albarracín és el paradís dels practicants d'eixa disciplina en Espanya i una de les millors zones d'escalada en bloc del món.
Practicant búlder.
La senda continua entre els blocs passant a la zona de l'Arrastradero on trobem el Abrigo del Arquero de los Callejones Cerrados, on hi ha representat el cèlebre arquer que s'ha convertit en el símbol del Parque Cultural de Albarracín. Mentre que recte continua el S3 Recreativo del Navazo - la Losilla, que passa pels peus de las Peñas Royas.
Mirador de las Peñas Royas.
Un poc més avant arribem al mirador del Arrastradero, o de las Peñas Royas .
Des del Mirador es veu bona part de la fosa del Jiloca,  la fosa de Teruel, i part de les serres de Gúdar i Javalambre.
Arboreto del Aserradero.
De retorn abandonem l'itinerari adaptat i travessem l'Arboreto del Aserradero on hi ha plantades les principals espècies de la serra amb un rètol que les identifica.
Blocs de rodeno.
Deixem a la dreta altres abrics com el de los Dos Caballos, del Medio Caballo, del Ciervo, ... que estan a dos passos del sender, abans d'arribar a la vora de la carretera de Bezas on hi ha senyals d'extracció de pedres de rodeno.
Canteres de pedra de ródeno.
Ja només ens queda continuar paral·lels a la carretera, per on passa també el GR-10, per retornar al pàrquing del Navazo d'on comença la ruta.


Ací està el track:



I ací altres tracks que comparteixen part del traçat:

Pinares rodeno de albarracín
Albarracín - navazo - arrastradero - camino de gea

Més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada